בית חב"ד רמת-אליהו נווה-ים (ע"ר)

רח' פנינת הים 7 נווה-ים ראשון-לציון

א-ה 10.00-13.00

תמיד זמינים עבורכם גם בטלפון

03-9618874

מנהל בית חב"ד
ושליח הרבי מליובאוויטש
הרב חנן כוחונובסקי

זהירות אקונומיקה

פסח הוא ללא ספק יום הדין של ניקיונות הבית: בכל שנה נרשמת עליה של עשרות אחוזים במכירות חומרי הניקוי לקראת החג, ועם מגב ביד אחת וסמרטוט בשניה אנחנו מעניקים לבית שלנו את טיפול העשרת אלפים שהוא משווע לו בכל ימות השנה. חג החירות? הספות, התריסים והמזנון לא יכחישו.

עבור הקטנטנים שמתרוצצים לנו בין הרגליים בזמן הניקיונות הטקס השנתי הזה עלול להיות מסוכן, אפילו מסוכן מאוד: הרעלה היא גם כך הגורם השישי לתמותת ילדים בני 14-0 כתוצאה מתאונה ואולם, מנתוני המכון הארצי למידע בהרעלות שבמרכז הרפואי רמב"ם עולה כי מדי שנה לקראת חג הפסח נרשמת עלייה בפגיעות ילדים מחומרי ניקוי וכימיקלים. כדוגמא נרשמה בשבוע שלפני החג עלייה של 33% במספר הפגיעות (474 פגיעות לשבוע לעומת 357 ממוצע שבועי-שנתי), ועלייה של 25% בשבועיים שלפני החג. בקרב ילדים מתחת לגיל 6 נרשמה עליה של 33% בפגיעה מהרעלות בשבוע שלפני הפסח, ו-23% בשבועיים שלפניו.

וזה עוד לא הכל: הנתונים מראים כי קיימת עלייה גם בחומרת הפגיעה: בשבוע שלפני החג נרשמה עלייה של 81% במספר הפגיעות הבינוניות-קשות בקרב ילדים.

מאילו חומרים נפגעים הילדים? בעיקר ממסירי שומנים, חומרי הלבנה (אקונומיקה), דטרגנטים, מסירי אבנית ומנקי אסלות. בשבוע שלפני חג הפסח נרשמה עלייה בחשיפה לחומרים אלה. ד"ר ידידיה בנטור מנהל המכון הארצי למידע בהרעלות אומר כי החומר המסוכן ביותר הוא של מסירי שומנים ומנקי תנורים, במקום השני פותחי הסתימות, במקום השלישי – מנקי אסלות ואבנית, אקונומיקה במקום הרביעי והכי פחות מסוכנים הם הדטרגנטים (בסבוני כלים, למשל).

לפי נתוני "בטרם", ילדים מתחת לגיל 6 מהווים את קבוצת הסיכון המובילה. בגילאים אלה הילדים סקרנים מאוד ונוהגים להכניס כל דבר לפה מחד, ומאידך עדיין אינם מבינים ואינם מודעים לסכנה. בנוסף, ילדים בגיל גן עדיין לא מיומנים בקריאה, ולכן, לתווית האזהרה, אם קיימת, אין כל משמעות מבחינתם.

הבדיקה: האם חומרים מסוכנים נגישים לילדים?

לאור הנתונים המבהילים הללו יצאנו לבדוק, בשיתוף מומחי ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, עד כמה מכלי חומרי הניקוי הנמכרים בשוק הישראלי פשוטים/מסובכים לפתיחה על ידי ילדים. לצורך כך נאספו 10 ילדים בגילאים 5-3 שנים שהתבקשו לפתוח את הפקקים והסוגרים של 15 חומרי ניקוי, לאחר שרוקנו מתוכנם ונשטפו.

המוצרים שנבדקו כללו סוגים שונים של חומרי ניקוי: שמפו לניקוי רצפות, אקונומיקה, תכשירים לניקוי כלים, לניקוי אסלות, מסירי שומנים קרים, מסירי אבנית וחלודה, קצף הברקה לנירוסטה, תכשירים לניקוי רב תכליתי, תכשירים לניקוי אמבטיה ועוד.

יש לציין, כי מבין המוצרים – חומרים שהם חומציים מאוד, כמו חומצות למיניהן ומנקי אסלות, וחומרים בסיסיים מאוד, כמו מסירי שומנים קרים – הם חומרים מסוכנים ביותר עבור ילדים. כמות חומר מועטה ביותר, עלולה לגרום לפגיעות קשות בילדים.

במסגרת הבדיקה בחנו האם הילד הצליח לפתוח את המכסה ללא הדגמה וכמה זמן נדרש לו כדי לפתוח את המכסה, האם הילד הצליח לפתוח לאחר הדגמה – וכמה זמן נדרש לו לשם כך. כן נבחן אופן הפתיחה ורמת הסיכון במוצר.

כל מוצר נוסה על ידי שלושה ילדים לפחות, והבדיקה לוותה על ידי שני מבוגרים, עובדי ארגון "בטרם". ההדגמה לילדים לפתיחת הבקבוקים הייתה ויזואלית בלבד ללא הסבר מיוחד, כדי לדמות מצב בו הילד מנסה לפתוח בקבוק לאחר שראה אדם מבוגר עושה זאת.

פותחים את המכסים ללא כל קושי

מניתוח הממצאים עולה כי הילדים הצליחו לפתוח בקלות יחסית ובמקרים רבים אף באופן מיידי וללא הדגמה את מרבית המוצרים, כגון: מרככי כביסה, חומרי ניקוי לרצפות, אקונומיקה וסבונים לשטיפת כלים. יצוין כי מרבית המוצרים מאוחסנים באריזות צבעוניות המושכות את תשומת ליבם של הילדים, או באריזות שקופות, דרכן ניתן לראות את הנוזל הצבעוני, המעורר את סקרנותם של ילדים קטנים. גם ריחם הנעים של רבים מהחומרים משך מאוד את הילדים.

בבדיקה נמצא כי הפקקים המועדים ביותר לפורענות הם פקקי ההברגה (פקק מסתובב). את אלה הצליחו הקטנים לפתוח בקלילות, באופן מיידי וללא הדגמה. הורים, ראו הוזהרתם!

"בטרם": "הממצאים מאוד מדאיגים"

"מהבדיקה עולים ממצאים מדאיגים: פקקי ההברגה מורכבים מבסיס שניתן לפתיחה כוללת, אפילו על ידי פעוטות בני שלוש", אומרים ב"בטרם". "הקלות היחסית שבה ניתן לפתוח את פקקי ההברגה, חושפת את הילדים לסכנה קיומית בביתם שלהם, כשההורים רגועים וסבורים כי קנו תכשיר בטוח".

ארגון "בטרם", קורא ליצרנים לשווק את המוצרים באריזות קשות פתיחה לילדים, לרבות מיכלי התרסיס למיניהם, הנתפסים בטעות כמכלים הקשים פתיחה, אך בפועל רבים מהם ניתנים לפתיחה או להתזה על ידי ילדים. מנגנון הביטחון בתרסיסים אינו יעיל, שכן יש צורך בפעולה אקטיבית לסגור אותו שוב, ורבים שוכחים לעשות זאת (בניגוד למשל לפקקי ביטחון על תרופות שברגע שסגרת את הקופסא – שוב פועל מנגנון הביטחון).

אגב, יצויין כי ביוני 2004 פורסם תקן חדש בנושא (תקן 2302) הקובע כי חומרים מסוכנים ייארזו באריזות קשות פתיחה לילדים ויסומנו כנדרש בתקן. בני בראון, ראש ענף כימיה במכון התקנים, אומר כי חלק מהיצרנים כבר נערכו לשינוי והחלו ממגנים את חומרי הניקוי שלהם, כך למשל הוסיפה לאחרונה יוניליוור פקקי ביטחון לאריזות של האקונומיקה המרוכזת ושל ג'ל האסלות.

המלצות הבטיחות

ד"ר מיכל חמו-לוטם, מנכ"ל ארגון 'בטרם,' וד"ר ידידיה בנטור, מנהל המכון הארצי למידע בהרעלות במרכז הרפואי רמב"ם ונשיא החברה הישראלית לטוקסיקולוגיה, קוראים להורים למלא אחר המלצות הבטיחות שלהלן:

1. חומרי ניקוי יש למקם הרחק מטווח השגתם של ילדים – במקום גבוה או נעול. מיד בתום השימוש, יש להקפיד להחזירם למקומם, זאת כדי למנוע בליעה או שאיפה של חומרים רעילים וכוויות.

2. מומלץ לקנות חומרי ניקוי ותרופות באריזות קשות פתיחה לילדים.

3. אין לערבב חומרי ניקוי, ובפרט לא חומצות ומלבינים, תערובות כאלו עלולות להיות מסוכנות ביותר במקרה של שאיפה.

4. יש להקפיד על השארת חומרי הניקוי והתרופות באריזתם המקורית. אין לאחסן חומרי ניקוי בבקבוקי שתייה, גם אם מצוין על בקבוקי השתייה "חומר רעיל" – פעוטות אינם יודעים לקרוא.

5. אין לאחסן חומרי ניקוי בסמוך למוצרי מזון

6. קריאה קפדנית של הוראות השימוש במוצר, לפני השימוש בו, והקפדה בביצוע ההוראות עשויות להועיל למבוגרים ולילדים כאחד.

7. בכל חשיפה או חשד לחשיפה לחומר רעיל פנו לסיוע רפואי או למרכז ההרעלות, רמב"ם בטלפון 04-8541900. בבליעה של חומרים המכילים חומצה (כגון מנקי אסלות), או בסיס (כגון מנקי תנורים), יש לתת לפעוט חצי כוס מים או חלב אם אין קשיי נשימה ואם הילד בהכרה מלאה. אין לגרום לילד להקיא! פעולה זו עלולה להחמיר פגיעה. במקרה של מגע בעור או בעיניים יש לשטוף מייד בכמויות גדולות של מים זורמים.

מערכת האתר

השאירו תגובה